10 Milliószoros nap

2020. november 07

A tízmilliószoros napok nagyon különleges ünnepek. Buddha életeseményeit, tanításait idézik fel, ünneplik a tibetiek. Úgy tartják, ezeken a napon minden kívánság, cselekedet tízmilliószoros erővel hat.
A tízmilliószoros napok a buddhista filozófiához, valláshoz kapcsolódnak. A hívek Buddha életének legjelentősebb eseményeire emlékeznek ezeken a különleges energiájú és jelentőségű napokon. Minden évben négy tízmilliószoros napot, vagy más néven Dharmacsakra napot ünnepelnek a buddhisták. Minden évben más és más napokra esnek, hiszen ezek is úgynevezett mozgó ünnepek, amelyek a Hold járásához kötődnek.

A 10 milliószoros napok jelentése
A tibeti Nagy Buddha napok a tízmilliószoros napok, és ezeken az ünnepeken a pozitív cselekedetekre, a segítségnyújtásra, az együttérzésre, a könyörületre, a pozitív gondolkodás fontosságára helyezik a hangsúlyt. Úgy tartják ugyanis, hogy ilyenkor tízmilliószoros erővel hatnak a gondolatok, a cselekedetek. Jó és rossz egyaránt…
Az év első tízmilliószoros napja, a Chötrül Dühen, a Csodák Ünnepe: a tibetiek Buddha csodás tetteire emlékeznek. Ilyenkor 15 olyan napot elevenítek fel, amelyeken Buddha folyamatosan csodákat tett azért, hogy felébressze az emberekben a vágyat a tanításai iránt.
A második nap a Saga Dawa Düchen, Buddha megvilágosodásának ünnepnapja. Ez a tibetiek legszentebb ünnepe, Buddha eltávozásának napja is.
Az év harmadik tízmilliószoros napján, amely a Chökhor Düchen, a hívek felelevenítik azt a fontos eseményt, amikor Buddha 7 héttel a megvilágosodását követően visszatért a tanítványokhoz, beavatta őket a Négy Nemes Igazság tanába. Ekkor forgatta meg a először a Dharma, vagyis az Igazság, a Tanítás kerekét.
A negyedik tízmilliószoros nap, amely a Lha Bab Düchen, avagy Buddha Alászállása a Mennyből. A legenda szerint Buddha az istenek birodalmába látogatott, és három hónapot töltött a Mennyben. Édesanyjával itt találkozott, akit még egészen kisgyermekként veszített el, és akinek hálát adott, mert hozzásegítette őt a Szamszárából, vagyis a lét örök körforgásából való megszabaduláshoz.

A 10 milliószoros napokon 2020-ban is
érdemes mindenképpen nagyon pozitívan gondolkodni
önzetlenül segíteni másoknak
imádkozni, meditálni
mosolyogni csak úgy, minden különösebb ok nélkül
szeretetet adni önmagadnak és mindenki másnak is
csupa jó dolgokat tenni
óvni a környezetet
lehetőleg vegetáriánus ételeket fogyasztani
megbocsátani magadnak és másoknak is.

Az Ametiszt a Rózsakvarc, és a Citrin a teremtő napok kristályai – használhatjuk őket a szertartásunkhoz is. Az Ametiszt erősíti bennünk a hitet a Rózsakvarc megnyitja a szívet a megbocsátásnak, és jobban el tudjuk fogadni önmagunkat, a Citrin pedig magabiztosságot és bátorságot ad.