A vércsoportok kialakulásának története

Az alábbiakban egy elméletről olvashat, mely szerint Dr Adamo kutatásainak eredményei az egyes vércsoportoknak különleges „egyéniséget” kölcsönöztek, ami a táplálkozási szokásokat illeti. Ezeket a jellemzőket csoportosítva született meg a vércsoportok kialakulásának elmélete.


A kutatók szerint az ember ősének 0-s vércsoportja volt. Az evolúció során, ahogy az ember új életteret hódított meg, újfajta táplálékot talált, az emésztőrendszert, az immunrendszert is új feladatok elé állította. Mutációk során az eredeti 0-s vércsoportból alakult ki a másik három vércsoport, ez segített az új körülményekhez való alkalmazkodásban.
Az őskorból ránk maradt cromagnoni embernek 0-ás vércsoportja volt. Ők Afrika szavannáin éltek vadászó, gyűjtögető életmódot, ami oda vezetett, hogy emésztőrendszerük úgy alakuljon, hogy alkalmas legyen a sok fehérje tartalmú táplálék feldolgozására. Ezért még ma is a 0-ás vércsoportú emberek gyomra több savat termel a húsok könnyebb emésztéséhez, mint a többi vércsoportú emberé.


Ahogy változtak a klimatikus viszonyok, csökkentek a vadászterületek, az emberek vándorlásra kényszerültek, és egy csoportjuk északra és nyugatra vándorolt. Ők A-s vércsoportúak lettek, míg a kelet felé vándorlók B vércsoportúvá váltak.


Az A vércsoport kb. 15 és 25 ezer évvel ezelőtt alakulhatott ki, a késői kőkorban. Ekkor már az emberek letelepedett életmódot folytattak: növények termesztésével és állatok tenyésztésével kezdtek foglalkozni. Ettől az emésztőrendszerük is olyanná alakult, hogy képes nagyobb mennyiségű növényi eredetű táplálékot feldolgozni.


A B vércsoport 10-15 ezer évvel ezelőtt alakulhatott ki. Szülőhazáját India és Pakisztán területére helyezik a Himalája-felföldre. Túlélésüket a zord körülmények között a vadállatok háziasítása és az állandó vándorlás biztosította. Emésztőrendszerük ezért a hús és a tejtermékek tökéletes felbontásához alkalmazkodott.


Az AB vércsoport a legfiatalabb ebben a rendszerben, az A és B vércsoportok keveredésével jött létre majd 1000 évvel ezelőtt. Anyagcseréjüket mind a két vércsoport jellemzői kísérik.


Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdésed van és szeretnél arra válaszokat kapni, akkor kérlek keress meg a megadott telefonszámon. Örömömre szolgálna, ha tudnék segíteni!

Várom a hívásod!