Az éghajlatváltozás minket is érint

Az Európában tapasztalható éghajlatváltozás hatása hazánkat is érinti. A talajvízszint csökkenése, az előző nemzedékek számára ismeretlen hőhullámok és az egyre gyakoribb 30 fok fölötti nyári hőmérséklet mind olyan jelek, amelyekre korábban kevesen számítottak. A városokban az alacsony faállomány kevés árnyékot biztosít, és az időjárás kiszámíthatatlansága, beleértve a decemberi tavaszias időt is, egyértelműen az éghajlatváltozás következménye lehet.

Az évszakok közötti zavaró változások, a madarak szokatlan időpontban történő érkezése és a tavaszi hőmérséklet-ingadozások mind megdöbbentő jelek a természeti rend megváltozásáról. Érdekes módon, a COVID-19 időszakban, amikor a repülés jelentősen lecsökkent, a természet szinte visszanyerte normális ritmusát, és a hőmérséklet-ingadozások is csökkentek.

Az óceánok mélyén élő állatok és a tengeri élet is érzékeli az éghajlatváltozás hatásait. Fontos lenne elgondolkodnunk azon, hogy a bolygónk lakói milyen kihívásokkal néznek szembe a változó éghajlati viszonyok között. A felmerülő kérdés, hogy milyen körülmények között fognak az emberek egy nap élni, ösztönző lehet a fenntarthatóbb életmód és környezetvédelem iránti elkötelezettségünk növelésére.