Ho’oponoponoA Ho’oponopono (ho-o-pono-pono) problémamegoldó módszer. Hawaii eredetű gyógyító művészet, a megbocsátás és megbékélés eszközeivel. Olyan életfilozófia, melynek révén kijavíthatjuk, majd az isteni (tudatfeletti) elmének átadhatjuk törlésre azokat az emlékeket és programokat, amelyeket örököltünk, és amelyek a tudatalatti elménkben raktározódtak el.

Eredetileg a hawaii őslakosok úgy alkalmazták e szertartást a hétköznapi életükben, hogy összehívták a nagycsaládokat, mindenki mindenkitől bocsánatot kért, így teremtett magában békességet. A folyamat bocsánatkérésből, bűnbánatból és átváltozásból áll. Minden, ami az életben problémaként jelenik meg, olyan emlék, program, amit ki lehet javítani, jóvá lehet tenni, és lehetséges törölni. Ily módon egyaránt használható testi, lelki, mentális, érzelmi és szellemi problémák, családi, párkapcsolati vagy közösségi konfliktusok megoldására, hiszen a probléma eredete, mibenléte semleges: lehetőség arra, hogy kijavítsuk, töröljük. Ami a Ho’oponoponót gyakorló személyből törlődik, az törlődik mindenkiből, az őseiből, a családtagjaiból és ismerőseiből. Lényege, hogy a gyakorlat résztvevője közelebb kerül az úgynevezett “isteni ősforráshoz”. Ha javítani akarsz az életeden, meg kell gyógyítani azt.

Ennél egyszerűbbet még nem láttam. Mi a teendő a módszer alkalmazásakor? Csupán pár szó folyamatos ismétlése:„Sajnálom!” „Bocsáss meg kérlek!” „Szeretlek!” „Köszönöm!”
– újra és újra.”
„Ennyi?”
„Ennyi.”