Minden nézőpont kérdése

Elgondolkodtató, hogy nagyon sok ember a valóságot mindig a saját egyedi nézőpontjából szemléli. Hiszen a nézőpontja, véleménye korábbi tapasztalataira, emlékeire, ismereteire támaszkodik. Ha egy megtörtént esetről kérdezzük meg a jelenlévőket, pl. egy útkereszteződésben történt balesetről , azt tapasztaljuk, hogy eltérően vélekednek. Egy-egy azonos megfigyelés lehetséges. Ez azért van így, mivel mindenki más nézőpontból figyelte meg a történteket. Tulajdonképpen mindenkinek igaza van! Ez gyakran előfordul az élet minden területén.

Az elefánt története

Az egyik legjobb szemléltető példa egy hindu mese, az elefánt története, ami nagyszerű analógia arra, hogy mindannyian másképp értelmezzük ugyanazt a dolgot.

Egy király 6 emberét magával viszi egy terembe, ahol olyan sötét van, hogy az orrukig sem látnak. A király így szól az embereihez: Ezt az állatot a messzi keletről hoztam. Elefántnak hívják. Mi az az elefánt? – kérdi egyikük. A király így felel: Érintsétek meg az elefántot és mondjátok el nekem, hogy milyen. Egyikük, aki az elefánt lábát érinti, azt mondja olyan, mint egy oszlop, aki a farkát, azt mondja olyan, mint egy kötél. Az ormányát tapogató szerint, akár egy kígyó, a füleit megérintő azt mondja, olyan mint egy legyező. Az elefánt hasát fogó azt mondja, egy falhoz hasonlít, az agyarait fogó szerint pedig olyan mintha valamilyen cső lenne. Mindegyikőtöknek igaza van – mondja a király. Hiszen csak az elefánt egyetlen testrészét fedeztétek fel.

Mit tehetsz?

Első és legfontosabb, hogy felismerd és elfogadd a tényt, hogy képtelenség a valóság pontos ismerete, és mi mindannyian annak más szeletét fogjuk fel, fordítjuk le magunknak. Elfogadd, hogy sokfélék vagyunk. Oké, de akkor ez így ennyi? Nyilván nem, hiszen törekednünk kell arra, hogy megértsük egymást, hogy együttműködjünk, ezért


• meg kell kérdőjelezned az ítéleted, a hipotézised
• ha lehet, diskurzust kell kezdeményezned és meg kell próbálnod feltérképezni a másik nézőpontot
• kísérletet kell tenned arra, hogy a másik helyzetébe képzeld magad, hagyatkozni érdemes az empátiádra
• járj utána a témának
• légy nyitott!