Sokoldalú Hold

A földünkön minden kapcsolódik egymáshoz és egy hatalmas, csodálatos gépezet részei vagyunk mindannyian. A különféle jelképeket, kultúrákat vizsgálva sűrűn felfedezheted, hogy a férfi energiákat a Napnak, a női energiákat pedig a Holdnak tulajdonították az emberek.
A Hold teljes megújulása egy „szabályos” hónapban éppen 28 naponként megy végbe, mint a női ciklus. Egymáshoz igazodó ciklusnak is nevezhetjük.
Hatással van az állatvilágra, az állatok ösztönösen harmóniában élnek a környezetükkel és ennek köszönhetően megfigyelhető, hogy rájuk intenzív hatást gyakorol a Hold ciklusa.
Gyakori, hogy a növényevők csak akkor távolodnak el távolabb a fészküktől, területüktől, amikor újhold van, telihold idején viszont kevésbé aktívak. Hasonló magatartást figyeltek meg a ragadozók esetében is.

Azonban felfedeztek olyan fajokat is, amik annak ellenére igazodnak a ciklushoz, hogy a Hold fényét egyáltalán nem látják. Ilyenek például a galapagosi tengeri leguánok, amik még akkor is alkalmazkodtak „belső órájukhoz”, amikor a kutatók direkt megzavarták a sötét-fény ciklusukat. Az általunk ismertnél tehát valami mélyebben rejlő oka (is) van annak, hogy az állatok alkalmazkodnak a holdciklusokhoz.

A Hold több jelenséget is előidéz bolygónkon, mint például a Földhöz való távolsága változásából fakadó árapályt vagy a mágneses terek ingadozását. Ennek megfelelően több, a testünkben lezajló folyamatot is összekapcsoltak elődjeink a Hold mozgásával.

Sokan panaszkodnak álmatlanságra, amit összekapcsolnak a Hold közelségével vagy a teliholddal.

Talán véletlen lenne, hogy a Teliholdhoz annyi mítosz kapcsolódik?

Az asztrológiában a napjegyünk jelöli férfias oldalunkat, az egónkat, míg a holdjegyünk a nőiségünket, a lelki életünket hívatott megjeleníteni.

A holdjegyünk az asztrológia alapján az érzelmeinkkel, ösztöneikkel van szoros kapcsolatban, befolyásolja a fogamzást, a várandóssághoz, anyasághoz való hozzáállásunkat. Emellett kapcsolatban áll a családunkkal, az álmokkal és a tudatalattinkkal.