Tudatállapotok

Agyunk nagyon hasonlóan működik egy elektromos készülékhez, azaz frekvenciákat bocsát ki, hiszen mindegyik agysejtünk elektromos jelekkel kommunikál a szomszédos neuronokkal.

Az elektromos jelek ciklikusan változnak, ezeket a hullámokat hívjuk agyhullámoknak.

Ezeket a jeleket az (EEG) segítségével Hertzben mérjük. Az agyhullámok pontosan jelzik a különböző tudatállapotokat, vagyis ahogy érzékeljük a valóságot.

A lassabb ciklusok mélyálomban vagy mély meditációban fordulnak elő.
Míg a gyorsabb ciklusok ébrenlét vagy a legmagasabb tudatállapotban.

Alfa (7 – 14 Hz)
Az alfa agyhullámok a meditatív állapotokban dominánsak. Általában akkor vagyunk ebben az állapotban amikor relaxálunk, intuitív módon gondolkodunk, kreatív tevékenységet végzünk, mint pl. rajzolás, éneklés, zenélés, illetve elalvás előtt ébredés után.

Béta (14 – 20 Hz, max 25 Hz)
A béta állapot az általános mentális állapotunk. Ez az agy normál működési állapota. Ilyenkor az elme éber, és folyamatosan információt fogad és dolgoz fel. Negatív és pozitív érzelmek jellemzőek.

Theta (4 – 7 Hz)
Ez az agyhullám mélyen alváskor, vagy mély meditáció alkalmával domináns. Theta állapotban tapasztalja meg az ember a tudatalattival való mélyebb kapcsolatát, és élénk vizualizációkat láthat. Az öngyógyító folyamatok felerősödnek, az elme nyitva áll bizonyos mértékig a változásra, változtatásra, mert nagyon befogadó ilyenkor.

Delta (0,5 – 4 Hz)
Ebben az állapotban az emberi test a legmélyebb pihenési fázisában van, az elme és a tudat teljesen kikapcsol és maximumra kapcsol a szervezet az öngyógyítása.
A fenti tudatállapotokat megtapasztaljuk spontán, de tudatosan is elérhetjük őket. Különösen azokat – amik a változással, öngyógyítással kapcsolatosak – érdemes tudatosan használni, mert nagy változásokat tudunk elérni ezekben az állapotokban. Ez is csak gyakorlás kérdése!

Gamma állapot (25 100 Hz-ig)
A tudomány a gamma hullámokat csak nemrégiben fedezte fel az EEG technológiával. Olyan állapotokban fordul elő amikor a mentális teljesítmény kimagasló, a koncentrációs képesség csúcsán tapasztalható, valamint akkor amikor bizonyos emberek „áldottnak” érezték magukat. Általában a Gamma szint a kiemelkedő mentális teljesítménykor észlelhető a legjobban. A Buddhista meditációk legfőbb célja ez a tudatállapot.